Norma jaterních testů, dekódování, příčiny nárůstu

Jednou z hlavních částí diagnostiky onemocnění spojených se strukturami jater je provedení biochemického krevního testu. Krevní test na jaterní testy, neobvykle důležitá studie, která vám umožní vyhodnotit funkční vlastnosti těla, včas identifikovat možné odchylky od normy.

Výsledky analýzy umožňují odborníkovi zjistit, zda je typ patologického procesu, se kterým se zabývá, akutní nebo chronický a jak velký je rozsah poškození orgánů..

Indikace pro analýzu jaterních testů

V případě poškození zdraví as výskytem charakteristických příznaků může lékař nařídit vhodnou analýzu. Když značky jako:

  • Bolest v pravé hypochondrii;
  • Pocit těžkosti v oblasti jater;
  • Žloutnutí skléry očí;
  • Nažloutnutí kůže;
  • Těžká nevolnost bez ohledu na příjem potravy;
  • Zvyšování tělesné teploty.

V případě, že existují dříve diferencované diagnózy, jako je zánět jater virového původu, stagnace žlučových cest, zánětlivé procesy ve žlučníku, je pro kontrolu nemoci nezbytná analýza jaterních testů..

Indikací pro nezbytné jaterní testy je léková terapie s použitím silných látek, které mohou poškodit strukturální jednotky jater, jakož i zneužívání alkoholických nápojů chronické povahy.

Specialista vypracuje návod pro analýzu vzorků jater a v případě možného podezření na diabetes mellitus se zvýšeným obsahem železa v krvi, úpravami orgánových struktur při ultrazvukovém vyšetření a zvýšenou nadýmáním. Indikace pro analýzu jsou hepatózy a obezita jater..

Údaje o proteinových složkách jater

Hepatické testy, jedná se o samostatnou část laboratorního výzkumu. Základ analýzy - biologický materiál - krev.

Řada údajů včetně jaterních testů:

  • Alaninaminotransferáza - ALT;
  • Aspartátaminotransferáza - AST;
  • Gama - glutamyltransferáza - GGT;
  • Alkalická fosfatáza - alkalická fosfatáza;
  • Celkový bilirubin, přímý a nepřímý;

Za účelem objektivního posouzení obsahu proteinových složek byly použity sedimentární vzorky ve formě thymolu a sublimujících fenolů. Dříve byly použity všude, kde se skládaly základní analýzy vzorků jater, ale nové metody je nahradily..

V moderních laboratorních diagnostických metodách se používají za předpokladu přítomnosti zánětu jater různých etiologií as nevratnými náhradami parenchymální tkáně jater.

Zvýšená množství gama globulinů a beta globulinů se snížením albuminu naznačují přítomnost hepatitidy.

Normy a interpretace některých ukazatelů

Díky specifické analýze je možné identifikovat povahu poruchy jater a zhodnotit její funkčnost. Dešifrování dat pomůže seznámit se s možným patologickým procesem.

Důležité! Správně dešifrovat a předepsat odpovídající léčbu, pouze ošetřující lékař může.

Zvýšení enzymatické aktivity ALT a AST vyvolává podezření na poruchy buněčných struktur orgánu, z nichž jsou enzymy transportovány přímo do krevního řečiště. Ve frekvenci případů se vzrůstajícím obsahem alaninaminotransferázy a aspartátaminotransferázy můžeme hovořit o přítomnosti virových, toxických, drogových, autoimunitních zánětů jater.

Kromě toho se obsah aspartátaminotransferázy používá jako ukazatel pro stanovení abnormalit myokardu..

Zvýšení obsahu LDH a alkalické fosfatázy svědčí o kongestivních procesech v játrech a je spojeno s poškozením vodivosti v žlučovodech. K tomu může dojít v důsledku zablokování zubního kamene nebo novotvarů kanálků žlučníku. Zvláštní pozornost by měla být věnována alkalické fosfatáze, která se zvyšuje s karcinomem jater.

Snížení hodnot celkových proteinů může být důkazem různých patologických procesů.

Zvýšení globulinů a snížení obsahu jiných proteinů ukazuje na autoimunitní procesy.

Změna obsahu bilirubinu - důsledek poškození jaterních buněk, naznačuje poruchu žlučových cest.

Hepatické testy a normy:

  1. ALS - 0,1 - 0,68 mmol za hodinu * l;
  2. AST - 0,1, 0,45 mmol / hod * l;
  3. Alkalická fosfatáza - 1-3 mmol / hodina * l;
  4. GGT - 0,6-3,96 mmol / h * l;
  5. Celkový bilirubin - 8,6-20,5 mikromal;
  6. Celkový protein - 65-85 hl;
  7. Albumin - 40-50 hl;
  8. Globuliny - 20-30 hl.

Kromě základního panelu ukazatelů jaterních funkcí existují i ​​nestandardní doplňkové testy. Tyto zahrnují:

  • Celkový protein;
  • Bílek;
  • 5-nukleotidáza;
  • Koagulogram;
  • Imunologické testy;
  • Ceruloplasmin;
  • Alfa-1 antitrypsin;
  • Ferritin.

Ve studii koagulogramů je stanovena koagulace krve, protože koagulační faktory jsou stanoveny přesně ve struktuře jater.

Imunologické testy - používají se pro podezření na primární biliární cirhózu, autoimunitní cirhózu nebo cholangitidu.

Ceruloplasimin - umožňuje určit přítomnost hepatolentikulární dystrofie a nadbytek ferritinu je markerem genetického onemocnění, které se projevuje jako narušení metabolismu železa a jeho hromadění v tkáních a orgánech.

Správná příprava ke studiu

Základem správného a přiměřeného ošetření je spolehlivost získaných výsledků zkoušek. Před provedením jaterních testů musí pacient vědět, jaká pravidla je třeba dodržovat.

1. Biochemie krve se provádí výhradně na prázdném žaludku, zatímco rentgenové a ultrazvukové studie by měly být provedeny po. Jinak mohou být indikátory zkreslené..

Důležité! Před přímou analýzou je zakázáno používat čaj, kávu, alkohol a dokonce i vodu.

2. V předvečer plánovaného doručení analýzy jaterních testů je důležité odmítnout brát tuková jídla.

3. Při užívání léků, které nemůžete odmítnout, byste se měli poradit s lékařem. Odmítnutí by mělo být způsobeno fyzickou námahou, stejně jako emočním stresem. Protože to může způsobit falešné výsledky..

4. Příjem biologické tekutiny pro studii, prováděný z žíly.

Výsledek

Špatné jaterní testy mohou být způsobeny různými faktory:

  • Nadváha, obezita;
  • Vymačkávání žil během odběru krve;
  • Chronická nečinnost;
  • Vegetariánství;
  • Období porodu dítěte.

Další diagnostické metody

V případě porušení krevního obrazu může ošetřující lékař předepsat další studie, včetně:

  • Kompletní krevní obraz pro helmintickou invazi;
  • Ultrazvukové vyšetření orgánů v břišní dutině;
  • Rentgenové vyšetření pomocí kontrastního média;
  • Zobrazování jater magnetickou rezonancí - k identifikaci možných metastáz;
  • Laparoskopie s biopsií jater - je-li zjištěn novotvar, je potřeba vzorek nádorové tkáně k určení typu tvorby.

Včasná diagnóza a vhodná léčba pomohou zachovat normální funkci jater v průběhu let. Studie prokázaly, že játra jsou schopna se zotavit, a proto jsou klíčem k dlouhodobému zdraví zdravý životní styl, správná výživa, přiměřený odpočinek a absence stresových faktorů..

Hepatální biochemický krevní obraz - co by mělo být?

Běžnou, levnou a rychlou metodou pro výzkum nemoci je biochemie jater. Test vám umožní identifikovat nepravidelnosti v práci, vyhodnotit výkon celého organismu ještě před výskytem prvních klinických příznaků. Játra sama o sobě nemá nervové receptory, takže bolest v tomto orgánu začíná být cítit již v posledních stádiích onemocnění.

Indikace

Biochemický krevní test se doporučuje pro poškozenou funkci jater, která může být způsobena následujícími chorobami:

  • Hepatitida všech typů (A, B, C) a typů:
    • infekční;
    • alkoholik;
    • lék.
  • Cirhóza.
  • Onkologické léze jater.
  • Zraněný.
  • V případě onemocnění spojeného s poškozenou funkcí syntetických jater.

Biochemie má oproti jiným vyšetřovacím metodám mnoho výhod. Existuje však pouze jedna nevýhoda. Pomocí této analýzy není možné určit nemoc. To vám umožní najít pouze porušení v práci těla.

Jak se připravit?

Postup provedení této analýzy je jednoduchý a netrvá dlouho. K jeho provedení je však zapotřebí jednoduchá příprava:

  • Ženy musí nejprve udělat těhotenský test.
  • Nedoporučujeme sportovat, ranní cvičení.
  • Dodržujte jednoduchou stravu 7 až 10 dní před analýzou. Vyloučit z použití:
    • pečeně;
    • ostrý;
    • bonbón;
    • mastný;
    • uzené maso;
    • marinády;
    • silný čaj;
    • káva;
    • alkoholické nápoje;
    • léky;
    • vitaminy;
    • nikotin za nejméně 10 hodin.
Zpět na obsah

Jak probíhá biochemie krve při onemocnění jater?

Postup pro provedení analýzy:

  1. Děje se to pouze včas, do 11 hodin ráno.
  2. Nejezte alespoň 8 hodin před porodem.
  3. Během samotné analýzy natáhne zdravotnický pracovník ruku v copu kolem předloktí.
  4. Dále se krev odebírá z žíly jehlou.
  5. Jediným negativním účinkem po zákroku je závratě..
Zpět na obsah

Indikátory funkce jater a možné odchylky

Biochemie krve je považována za univerzální analýzu, která je v komplexu určena ke stanovení stavu lidského zdraví. Rozdělení výsledků pro následující enzymy:

  • Celkový bilirubin. Při zvýšených hodnotách je podezření na cirhózu jater. Doprovázeno žlutým potahem na kůži a zánětlivými procesy.
  • Přímý bilirubin. Pokud nadhodnocené indikátory indikují selhání výtoku žluči.
  • Zdarma bilirubin. Rozdíl mezi obecným a přímým. Indikátory se zvyšují, když se rozpadají červené krvinky. Špatný znamená cholestázu, anémii jaterní tkáně.
  • Aspartátaminotransferáza. Podílí se na metabolismu bílkovin. Zvýšená míra může naznačovat přítomnost rakoviny nebo virové hepatitidy v těle.
  • Alkalická fosfatáza. Nad normální hodnoty označují onemocnění žlučovodů a malignitu.
  • Alaninaminotransferáza. Reguluje metabolismus bílkovin. Přeceňované indikátory naznačují dysfunkci žlázy a nástup hepatitidy nebo cirhózy.
  • Cholinesteráza. Označuje destrukci tkáňových orgánů.
  • Bílek. S odchylkami od normy to znamená, že proces absorpce je narušen. Co je charakteristické pro hepatitidu nebo cirhózu.
  • Amyláza. Odpovědný za zpracování komplexních uhlohydrátů. Nadměrné množství amylázy naznačuje selhání jater.
  • Protrombinový index. Je zodpovědný za koagulaci krve, s nízkým počtem indikuje patologii hepatocytů.
Zpět na obsah

Enzymové normy

Normální funkce jater pro zdravého člověka, které jsou uvedeny v tabulce:

Jaterní enzymyNorma
Pro ženyPro muže
Aspartátaminotransferáza (jednotka / l)třicet40
Alaninaminotransferáza
Alkalická fosfatáza105130
Bilirubin (μmol / l)8,5-19,5
Přímý bilirubin0-3,5
Zdarma bilirubin9,5-18,5
Cholinesteráza5000-12500
Albumin (g / l)35–55
Index protrombinu (%)75-142
Zpět na obsah

Což navíc naznačuje problémy s tělem.?

Posouzení funkčního stavu jater je předepsáno pro choroby vnitřních orgánů i pro preventivní účely. Označené příznaky pro analýzu:

  • Žlutá barva kůže. Označuje aspekt, že nemoc je v těle dlouhá a velmi vysoká bilirubin.
  • Žaludek se zvětšil, ale hmotnost se nezměnila. To ukazuje, že se velikost jater zvětšila..
  • Nevolnost. Porucha metabolismu bílkovin a dusíku.
  • S konstantním režimem a kvalitou výživy, životním stylem a úbytkem hmotnosti.
  • Hořká chuť v ústní dutině.
  • Tan jazyková vrstva.
  • Brnění a těžkost v boku.
  • Během těhotenství.
Zpět na obsah

Poslední slovo

Aby bylo možné přesně stanovit diagnózu, musíte provést řadu vyšetření: počítačovou tomografii, ultrazvuk, markery hepatitidy. Nejpřesnější výsledky lze získat pouze biopsií (testy ledvin). Laboratorní biochemická analýza jater nemá kontraindikace, používá se a v případech, i když osoba není při vědomí. To je nezbytné pro získání komplexního obrazu o stavu pacienta..

Jak připravit a dekódovat funkční testy jater

Jaterní testy jsou biochemický krevní test, který měří množství jaterních enzymů a dalších látek, které ukazují na zhoršenou funkci jater. Biochemie pomáhá posoudit stav jaterních buněk, identifikovat existující a teprve začínající patologické procesy v játrech, stupeň jejich progrese. Analýza je schopna určit přítomnost dědičné predispozice k onemocnění jater..

Jaké indikátory jsou obsaženy v jaterním komplexu

Standardní jaterní komplex zahrnuje 9 vzorků. Mezi ně patří testy, které odhalí hladinu těchto látek:

  • alaninaminotransferáza (ALT);
  • bílek;
  • aspartátaminotransferáza (AST);
  • celkový protein;
  • bilirubin těchto typů: přímý, nepřímý, obecný;
  • gama glutamáttransferáza (GGT);
  • alkalická fosfatáza.

Jaterní test poskytuje kompletní obraz jater, odhaluje správnost jeho základních funkcí.

Když je naplánována studie

Funkční jaterní testy jsou předepsány pro léčbu nebo prevenci:

  • se stížnostmi na bolest a nepohodlí ve správné hypochondrii, se žloutnutím kůže a očních proteinů, nevolností, vysokou teplotou;
  • kontrolovat průběh nemoci a účinnost terapie (pro virovou hepatitidu, cholestázu, cholangitidu);
  • v případě potřeby určit míru vlivu drog používaných na tělo;
  • s alkoholismem.

Jaterní testy se někdy předepisují během těhotenství (pokud byly dříve zvýšeny). Je možné, že je lékař považuje za nutné provést v jiné situaci.

Jak absolvovat jaterní testy

Toto není vůbec jednoduchá analýza. Je nutné se řádně připravit na jeho dodání. Můžete to udělat následovně:

  • Tři dny před testem nesmí být tělo fyzicky přetíženo. Také nepijte alkohol, nejezte kořeněná, smažená a tučná jídla.
  • Před odběrem vzorků byste neměli jíst 8 a více hodin. Můžete pít čistou vodu.
  • Pití léku se nedoporučuje 1-2 týdny před rozpadem. Výjimkou jsou životně důležité léky. Lékař by měl vědět, jaké léky a dávkování používá pacient.
  • Před vzorkem nekuřte 12 hodin. To platí pro běžné i elektronické cigarety..
  • Před darováním krve ze žíly musíte být v klidu 15-20 minut. Sedící pozice je nejlepší.
  • Děti do 5 let by měly před provedením testu pít převařenou vodu. Půl hodiny před testy musíte vypít 150-200 ml vody.

Aby byl biochemický krevní test správný, je krev odebírána ráno.

Abyste získali co nejpřesnější výsledek analýzy, musíte se správně připravit, jinak existuje šance na chybu.

Den a večer se tyto údaje mírně mění, stoupají a klesají. Z tohoto důvodu nebude možné správně vyhodnotit výsledky..

Přepis analýzy: norma a patologie

Výsledky pomáhají zjistit, v jakém stavu jsou jaterní buňky u dospělých a dětí, příčina jejich nekrózy, povaha onemocnění. Normy jaterních testů nejsou stejné - záleží na laboratoři a vybavení, na kterém je analýza prováděna. Lékař provádí přesnou diagnózu nejen na základě výsledků studie, ale také s ohledem na stížnosti pacienta, jeho věkovou kategorii, existující onemocnění.

Celkový obsah bílkovin a albuminu

Lékaři se řídí následujícími obrázky:

  • proteinová norma - 65-85 g / l;
  • norma albuminu je 40-50 g / l.

Porušení indikátoru proteinu v menším směru indikuje chronické onemocnění jater. Zvýšení bílkovin je výsledkem autoimunitních procesů, když imunitní buňky útočí a ničí hepatocyty (jaterní buňky). Dalším důvodem je těžká fyzická námaha, vyčerpání, dehydratace.

Značný význam v biochemii krve je albumin. Tento protein je zodpovědný za transport látek v těle. Pouze játra ji produkují, v těle není žádný jiný zdroj albuminu.

Hladina albuminu je schopna se snižovat s poškozením buněčné struktury orgánu. Může to být s cirhózou, zánětlivým procesem v játrech, nádory. Albumin a globulin se zvyšují současně s vysokou teplotou, těžkým průjmem, zvracením, rozsáhlými popáleninami a zraněními. Během těhotenství je možné mírné zvýšení albuminu a považuje se za normální..

Bilirubin

Se zvýšením bilirubinu můžeme dojít k závěru, že jaterní buňky odumírají. Takže se projevuje poškození jater: hepatitida, cirhóza. Bilirubin se také zvyšuje po pití alkoholu..

Zvýšení bilirubinového testu naznačuje selhání výstupu žluči.

V případě výrazného nárůstu přímého i nepřímého bilirubinu je nutné studovat další ukazatele. Faktem je, že přímé a nepřímé ukazatele jsou vzájemně nepřímo úměrné. Pro správnou diagnózu je třeba se podívat, jaké další indikátory překračují normu.

V biochemickém krevním testu se za normy bilirubinu považují:

  • přímý - 3,4 μmol / l;
  • celkem - od 5 do 21 μmol / l;
  • nepřímo - od 3,4 do 18,5 μmol / l.

U dětí je míra bilirubinu mírně odlišná:

  • u novorozenců - od 17 do 68 μmol / l;
  • u dětí od 1 do 14 let - od 3,4 do 20,7 μmol / l.

Navzdory rozdílu mezi hodnotami u dětí a dospělých ukazují zvýšené hodnoty stejné procesy smrti tkáně. Jediná věc, která se může lišit v závislosti na věku pacienta, je původ choroby.

AST (aspartátaminotransferáza)

Tento ukazatel, pokud je zvýšen, umožňuje vědět o akutní formě onemocnění jater. Vysoká míra odhaluje nástup nemoci dříve, než se objeví příznaky. Kriticky vysoké hodnoty znamenají velké množství odumřelé tkáně jater. Vyšetření jater s vysokým AST ukazuje na virovou hepatitidu.

Normální AST u dospělých: do 10–40 U / la koeficient od 0,8 do 1 na stupnici de Ritis.

ALT (alaninaminotransferáza)

ALT je enzym, který je produkován játrovými buňkami. Něco z toho je v krvi.

Zvýšení vzorků jater o více než 50 bodů znamená, že v orgánu dochází k procesu, který způsobuje poškození hepatocytů. Často k tomu dochází kvůli intoxikaci těla po alkoholu. Chronická hepatitida, mastná hepatóza a cirhóza také přispívají ke zvýšení hladin ALT. Indikátory se dramaticky zvyšují, když žluč stagnuje v játrech nebo když je orgán plný toxinů nebo jedů..

Nízká ALT znamená, že v jaterní tkáni došlo k rozsáhlé smrti a orgán má potíže.

Norma tohoto enzymu je 35 jednotek / l pro ženy a 50 jednotek / l pro muže.

Během těhotenství a kojení bude norma jaterního testu u žen o něco vyšší než vždy.

GGT (gama-glutamyltransferáza)

Tyto krevní hodnoty znamenají enzym, který stoupá při jakémkoli onemocnění jater: hepatitida, cirhóza, nedostatečnost atd..

Také zvýšené hodnoty jsou spojeny s dlouhou stagnací žluči. To je možné u červa nebo nádoru. Některé léky, například perorální antikoncepční prostředky, také zvyšují GGT, zatímco jiné ho snižují. Obecně je snížení GGT velmi vzácné.

Míra ukazatele se pohybuje od 2 do 55 jednotek / litr. (pro muže) a od 4 do 38 jednotek / l. (pro ženy).

Alkalická fosfatáza

Tyto ukazatele vzorků jater jsou zodpovědné za pohyb fosforu. Zvýšený výsledek (v kombinaci se změnami dalších indikátorů vzorku) nejčastěji naznačuje smrt jaterních buněk s cirhózou a hepatitidou. Alkalická fosfatáza sama o sobě se vztahuje nejen na onemocnění jater: při tuberkulóze je možné překročení normy.

U žen jsou zvýšené hladiny považovány za normální během těhotenství a menopauzy..

Fosfatáza klesá s anémií, hypotyreózou a během těhotenství silný pokles naznačuje placentární nedostatečnost.

Norma enzymu je od 30 do 120 jednotek / l.

Thymol test

Rozklad thymolu se nazývá biochemický krevní test, který vám umožní vyhodnotit schopnost orgánu syntetizovat proteiny. Tato analýza je nesmírně důležitá, protože proteiny vykonávají v lidském těle mnoho důležitých funkcí:

  • kontrola krevního tlaku;
  • kontrola srážení krve;
  • transportní funkce.

Norma nebo negativní výsledek je považován za výsledek 0-5 jednotek a odchylka nebo pozitivní výsledek je vše, co je nad 5 jednotek.

Rozdělení krevních testů na vzorky jater je obvykle možné pouze o několik hodin později nebo den po porodu - záleží na době odběru krve, spektru studií, jejich složitosti a technických možnostech laboratoře.

Pozitivní výsledek tohoto testu naznačuje nejen onemocnění jater, ale také systémová onemocnění (lupus erythematosus, revmatoidní artritida). Virové infekce jsou také pozitivní.

Jaké studie jsou předepsány navíc

Na základě výsledků biochemického krevního testu lékař vyvodí předpoklad o přítomnosti jakéhokoli onemocnění jater. Jsou stanoveny další vyšetřovací metody, aby se zajistilo, že existuje infekce nebo jiná patologie.

  • PCR a ELISA krevní testy poskytují přesnou představu o infekci, která postihuje játra.
  • Pro další vyšetření je často předepsán ultrazvuk jater. Metoda pomáhá detekovat většinu nemocí spojených s tímto orgánem (rakovina, cysta, zvětšení nebo zmenšení velikosti, nesprávné umístění).
  • Počítačová tomografie (CT) se provádí ke studiu změn struktury jater, nádorů..
  • Magnetická rezonance (MRI) se používá k detekci nádorů, jejich velikosti a typu.
  • Radioizotopové skenování se provádí za účelem vyhodnocení správnosti funkcí jater.
  • Biopsie je nezbytná pro detekci fibrózy, rakoviny, hemochromatózy, latentní hepatitidy.

Lékař stanoví přesnou diagnózu na základě výsledků celého komplexu studií.