Indikátory jaterního testu: jak provést analýzu

Jaterní testy jsou biochemický krevní test, který měří množství jaterních enzymů a dalších látek, které ukazují na zhoršenou funkci jater. Biochemie pomáhá posoudit stav jaterních buněk, identifikovat existující a teprve začínající patologické procesy v játrech, stupeň jejich progrese. Analýza je schopna určit přítomnost dědičné predispozice k onemocnění jater..

Jaké indikátory jsou obsaženy v jaterním komplexu

Standardní jaterní komplex zahrnuje 9 vzorků. Mezi ně patří testy, které odhalí hladinu těchto látek:

  • alaninaminotransferáza (ALT);
  • bílek;
  • aspartátaminotransferáza (AST);
  • celkový protein;
  • bilirubin těchto typů: přímý, nepřímý, obecný;
  • gama glutamáttransferáza (GGT);
  • alkalická fosfatáza.

Jaterní test poskytuje kompletní obraz jater, odhaluje správnost jeho základních funkcí.

Když je naplánována studie

Funkční jaterní testy jsou předepsány pro léčbu nebo prevenci:

  • se stížnostmi na bolest a nepohodlí ve správné hypochondrii, se žloutnutím kůže a očních proteinů, nevolností, vysokou teplotou;
  • kontrolovat průběh nemoci a účinnost terapie (pro virovou hepatitidu, cholestázu, cholangitidu);
  • v případě potřeby určit míru vlivu drog používaných na tělo;
  • s alkoholismem.

Jaterní testy se někdy předepisují během těhotenství (pokud byly dříve zvýšeny). Je možné, že je lékař považuje za nutné provést v jiné situaci.

Jak absolvovat jaterní testy

Toto není vůbec jednoduchá analýza. Je nutné se řádně připravit na jeho dodání. Můžete to udělat následovně:

  • Tři dny před testem nesmí být tělo fyzicky přetíženo. Také nepijte alkohol, nejezte kořeněná, smažená a tučná jídla.
  • Před odběrem vzorků byste neměli jíst 8 a více hodin. Můžete pít čistou vodu.
  • Pití léku se nedoporučuje 1-2 týdny před rozpadem. Výjimkou jsou životně důležité léky. Lékař by měl vědět, jaké léky a dávkování používá pacient.
  • Před vzorkem nekuřte 12 hodin. To platí pro běžné i elektronické cigarety..
  • Před darováním krve ze žíly musíte být v klidu 15-20 minut. Sedící pozice je nejlepší.
  • Děti do 5 let by měly před provedením testu pít převařenou vodu. Půl hodiny před testy musíte vypít 150-200 ml vody.

Aby byl biochemický krevní test správný, je krev odebírána ráno.

Abyste získali co nejpřesnější výsledek analýzy, musíte se správně připravit, jinak existuje šance na chybu.

Den a večer se tyto údaje mírně mění, stoupají a klesají. Z tohoto důvodu nebude možné správně vyhodnotit výsledky..

Přepis analýzy: norma a patologie

Výsledky pomáhají zjistit, v jakém stavu jsou jaterní buňky u dospělých a dětí, příčina jejich nekrózy, povaha onemocnění. Normy jaterních testů nejsou stejné - záleží na laboratoři a vybavení, na kterém je analýza prováděna. Lékař provádí přesnou diagnózu nejen na základě výsledků studie, ale také s ohledem na stížnosti pacienta, jeho věkovou kategorii, existující onemocnění.

Celkový obsah bílkovin a albuminu

Lékaři se řídí následujícími obrázky:

  • proteinová norma - 65-85 g / l;
  • norma albuminu je 40-50 g / l.

Porušení indikátoru proteinu v menším směru indikuje chronické onemocnění jater. Zvýšení bílkovin je výsledkem autoimunitních procesů, když imunitní buňky útočí a ničí hepatocyty (jaterní buňky). Dalším důvodem je těžká fyzická námaha, vyčerpání, dehydratace.

Značný význam v biochemii krve je albumin. Tento protein je zodpovědný za transport látek v těle. Pouze játra ji produkují, v těle není žádný jiný zdroj albuminu.

Hladina albuminu je schopna se snižovat s poškozením buněčné struktury orgánu. Může to být s cirhózou, zánětlivým procesem v játrech, nádory. Albumin a globulin se zvyšují současně s vysokou teplotou, těžkým průjmem, zvracením, rozsáhlými popáleninami a zraněními. Během těhotenství je možné mírné zvýšení albuminu a považuje se za normální..

Bilirubin

Se zvýšením bilirubinu můžeme dojít k závěru, že jaterní buňky odumírají. Takže se projevuje poškození jater: hepatitida, cirhóza. Bilirubin se také zvyšuje po pití alkoholu..

Zvýšení bilirubinového testu naznačuje selhání výstupu žluči.

V případě výrazného nárůstu přímého i nepřímého bilirubinu je nutné studovat další ukazatele. Faktem je, že přímé a nepřímé ukazatele jsou vzájemně nepřímo úměrné. Pro správnou diagnózu je třeba se podívat, jaké další indikátory překračují normu.

V biochemickém krevním testu se za normy bilirubinu považují:

  • přímý - 3,4 μmol / l;
  • celkem - od 5 do 21 μmol / l;
  • nepřímo - od 3,4 do 18,5 μmol / l.

U dětí je míra bilirubinu mírně odlišná:

  • u novorozenců - od 17 do 68 μmol / l;
  • u dětí od 1 do 14 let - od 3,4 do 20,7 μmol / l.

Navzdory rozdílu mezi hodnotami u dětí a dospělých ukazují zvýšené hodnoty stejné procesy smrti tkáně. Jediná věc, která se může lišit v závislosti na věku pacienta, je původ choroby.

AST (aspartátaminotransferáza)

Tento ukazatel, pokud je zvýšen, umožňuje vědět o akutní formě onemocnění jater. Vysoká míra odhaluje nástup nemoci dříve, než se objeví příznaky. Kriticky vysoké hodnoty znamenají velké množství odumřelé tkáně jater. Vyšetření jater s vysokým AST ukazuje na virovou hepatitidu.

Normální AST u dospělých: do 10–40 U / la koeficient od 0,8 do 1 na stupnici de Ritis.

ALT (alaninaminotransferáza)

ALT je enzym, který je produkován játrovými buňkami. Něco z toho je v krvi.

Zvýšení vzorků jater o více než 50 bodů znamená, že v orgánu dochází k procesu, který způsobuje poškození hepatocytů. Často k tomu dochází kvůli intoxikaci těla po alkoholu. Chronická hepatitida, mastná hepatóza a cirhóza také přispívají ke zvýšení hladin ALT. Indikátory se dramaticky zvyšují, když žluč stagnuje v játrech nebo když je orgán plný toxinů nebo jedů..

Nízká ALT znamená, že v jaterní tkáni došlo k rozsáhlé smrti a orgán má potíže.

Norma tohoto enzymu je 35 jednotek / l pro ženy a 50 jednotek / l pro muže.

Během těhotenství a kojení bude norma jaterního testu u žen o něco vyšší než vždy.

GGT (gama-glutamyltransferáza)

Tyto krevní hodnoty znamenají enzym, který stoupá při jakémkoli onemocnění jater: hepatitida, cirhóza, nedostatečnost atd..

Také zvýšené hodnoty jsou spojeny s dlouhou stagnací žluči. To je možné u červa nebo nádoru. Některé léky, například perorální antikoncepční prostředky, také zvyšují GGT, zatímco jiné ho snižují. Obecně je snížení GGT velmi vzácné.

Míra ukazatele se pohybuje od 2 do 55 jednotek / litr. (pro muže) a od 4 do 38 jednotek / l. (pro ženy).

Alkalická fosfatáza

Tyto ukazatele vzorků jater jsou zodpovědné za pohyb fosforu. Zvýšený výsledek (v kombinaci se změnami dalších indikátorů vzorku) nejčastěji naznačuje smrt jaterních buněk s cirhózou a hepatitidou. Alkalická fosfatáza sama o sobě se vztahuje nejen na onemocnění jater: při tuberkulóze je možné překročení normy.

U žen jsou zvýšené hladiny považovány za normální během těhotenství a menopauzy..

Fosfatáza klesá s anémií, hypotyreózou a během těhotenství silný pokles naznačuje placentární nedostatečnost.

Norma enzymu je od 30 do 120 jednotek / l.

Thymol test

Rozklad thymolu se nazývá biochemický krevní test, který vám umožní vyhodnotit schopnost orgánu syntetizovat proteiny. Tato analýza je nesmírně důležitá, protože proteiny vykonávají v lidském těle mnoho důležitých funkcí:

  • kontrola krevního tlaku;
  • kontrola srážení krve;
  • transportní funkce.

Norma nebo negativní výsledek je považován za výsledek 0-5 jednotek a odchylka nebo pozitivní výsledek je vše, co je nad 5 jednotek.

Rozdělení krevních testů na vzorky jater je obvykle možné pouze o několik hodin později nebo den po porodu - záleží na době odběru krve, spektru studií, jejich složitosti a technických možnostech laboratoře.

Pozitivní výsledek tohoto testu naznačuje nejen onemocnění jater, ale také systémová onemocnění (lupus erythematosus, revmatoidní artritida). Virové infekce jsou také pozitivní.

Jaké studie jsou předepsány navíc

Na základě výsledků biochemického krevního testu lékař vyvodí předpoklad o přítomnosti jakéhokoli onemocnění jater. Jsou stanoveny další vyšetřovací metody, aby se zajistilo, že existuje infekce nebo jiná patologie.

  • PCR a ELISA krevní testy poskytují přesnou představu o infekci, která postihuje játra.
  • Pro další vyšetření je často předepsán ultrazvuk jater. Metoda pomáhá detekovat většinu nemocí spojených s tímto orgánem (rakovina, cysta, zvětšení nebo zmenšení velikosti, nesprávné umístění).
  • Počítačová tomografie (CT) se provádí ke studiu změn struktury jater, nádorů..
  • Magnetická rezonance (MRI) se používá k detekci nádorů, jejich velikosti a typu.
  • Radioizotopové skenování se provádí za účelem vyhodnocení správnosti funkcí jater.
  • Biopsie je nezbytná pro detekci fibrózy, rakoviny, hemochromatózy, latentní hepatitidy.

Lékař stanoví přesnou diagnózu na základě výsledků celého komplexu studií.

Testy jater

Játra jsou důležitým orgánem lidského těla, které určuje naši plnou existenci. Tělo se podílí na všech metabolických a trávicích procesech, vylučuje toxiny. Jídlo, pití, vzduch - to vše prochází tímto filtrem. Hepatické testy se vztahují k laboratorním krevním testům k určení objektivního posouzení stavu orgánu. Takové testy nezabírají příliš mnoho času na dešifrování a mohou pomoci při diagnostice..

Co jsou jaterní testy

Pro stanovení stavu a výkonu jater předepisuje lékař biochemický krevní test, který ukazuje plné množství informací. Jaterní testy jsou nedílnou součástí jedné studie (je zahrnuto několik dalších ukazatelů):

  • AST (enzym aspartátaminotransferáza, která se nachází ve všech buňkách těla, ale většina se nachází v buňkách jater a srdce);
  • ALT;
  • GGTP;
  • celkový bilirubin a jeho frakce;
  • alkalická fosfatáza;
  • celkový protein.

V průběhu výzkumu je analyzována koncentrace různých látek. Významné zvýšení enzymu alaninaminotransferáza (ALT) naznačuje kritický stav jater, možnou cirhózu nebo hepatitidu.

Pro referenci! Změny ve standardech GSTP by měly být zaznamenány, i když jsou všechna ostatní čísla v pořádku. Překročení normy může znamenat alkoholickou nebo toxickou hepatitidu, diabetes mellitus, gastrointestinální patologii.

Bilirubin je žlučový pigment, který se vytváří v krvi po rozpadu hemoglobinu. Překročení jeho normy dává lidské kůži žlutý nádech. Albuminová frakce je transportní protein. Nízké hodnoty mohou ukazovat na zhoubné nádory, v některých případech - srdeční selhání nebo střevní onemocnění;

Alkalická fosfatáza (ALP) je nezbytná pro výměnu stopových prvků (fosfor a vápník). Odchylky od normálních signálních problémů metabolismu fosforu. Snížené hladiny jsou vzácné a jsou hlavní příčinou hypofosfatázie - vzácné onemocnění kostí (porucha tvorby kostry, časté zlomeniny)..

Kdy provést postup: seznam indikací

Ne všichni lidé se starají o své tělo a pravidelně se podrobují biochemickému krevnímu testu. Existuje však klasický soubor příznaků, při jejichž zjištění byste se měli poradit s lékařem o další diagnóze:

  • oční bulvy a kůže zbarvily nažloutlé;
  • v ústech byla hořká pachuť;
  • pravidelný pocit nevolnosti;
  • jazyk se vyhladí a zaujme karmínový odstín;
  • bolest v pravé hypochondrii;
  • „Nepřiměřené“ zvýšení tělesné teploty (bez zjevného důvodu).

Kromě uvedených příznaků (jejich pacient může detekovat sám), existuje řada patologií, při jejichž detekci lékař předepisuje jaterní testy. Seznam takových patologií zahrnuje změnu struktury jater (zjištěné během ultrazvuku), zneužívání alkoholu, obezitu, cukrovku, hepatitidu jakéhokoli původu.

Pro referenci! Uvedené klinické příznaky mohou být prekurzory řady závažných onemocnění. Rakovina a cysty, zablokování žlučovodů, cirhóza, selhání jater - taková onemocnění ohrožují dokonce i lidský život.

Normální ukazatele pro pacienty různého věku

Normy ukazatelů sledovaných látek se liší nejen u mužů, žen a dětí, ale u stejné osoby se mohou lišit v různých obdobích jeho života. Například pro ženu, která je nulová, a během období porodu dítěte nebo kojení.

Jaterní testy: standardy pro dospělé a děti.

IndikátoryMužiŽenyDěti
AST5-47 U / L5-31 U / Laž 6 týdnů –22-70 jednotek / l
až 1 rok na 15 - 60 jednotek / l
ALT5-50 jednotek / l5-35 U / Laž 6 dní - 49 jednotek / l
až 1 rok - 54 jednotek / l
1-3 roky - 33 jednotek / l
3-6 let - 29 jednotek / l
6-15 let - 39 jednotek / l
Společný bilirubin3,5-18 umol / l3,5-18 umol / laž 1 rok 16 - 68 μmol / l
1-15 let - 3,4-20,7 mikromol / l
Přímý bilirubin0-3,4
μmol / l
0-3,4
μmol / l
-
Nepřímý bilirubin2,5-13,5
μmol / l
2,5-13,5
μmol / l
-
Běžný protein65-85 g / l65-85 g / l-
Bílek35-50 g / l35-50 g / l-
GGTP2-55 U / L4-38 jednotek / laž 6 týdnů 20-200 jednotek / l
až 1 rok - 6-60 jednotek / l
až 15 let - 6-23 jednotek / l
Bf32-117ME / L32-117ME / Laž 6 týdnů - 70-370 IU / l
až 1 rok - 80-470 IU / l
1-10 let - 65-360 IU / l; 10-15 let - 80-440 IU / l

Všechny uvedené hodnoty jsou individuální. Závisí na pohlaví a věku a na životním stylu člověka. Spolehlivost výsledku může záviset na použití mastných potravin bezprostředně před zákrokem. Pokud má osoba kromě onemocnění jater chronické onemocnění ledvin, procento nesprávných údajů se dále zvyšuje.

Pro referenci! U dětí by měly být jaterní testy interpretovány odlišně než u dospělých. Výsledky mohou záviset na rychlém růstu, pubertě nebo vrozených abnormalitách v těle..

Diagnóza sama by neměla být. Pouze zkušený lékař, který analyzoval všechna data, porovnal věk a pohlaví pacienta, znal jeho fyziologické vlastnosti a anamnézu, může provést spolehlivou diagnózu. Ale k uklidnění nervů stojí za to znát normální hodnoty těchto enzymů..

Ukazatele rozdělujeme na dospělého

Podobná analýza je nezbytná při diagnostice mnoha chorob. Nejčastěji jsou vzorky předepisovány pro projevy příznaků onemocnění jater (nepohodlí v pravé hypochondrii, žloutnutí kůže, horečka a nevolnost) nebo pro kontrolu existujících onemocnění.

Studie vzorků jater sestává z hodnocení pěti ukazatelů: celkového bilirubinu a čtyř enzymů:

  • alaninaminotransferáza (ALT);
  • aspartátaminotransferáza (AST);
  • gama gritanyltransferáza (GGT);
  • alkalická fosfatáza (alkalická fosfatáza).

Jakákoli odchylka od normy nám umožňuje mluvit o dysfunkci jater a jeho patogenezi. Proč jsou tyto enzymy zkoumány? Lékař hodnotí výkon jater podle několika kritérií.

  1. Zvýšení AST a ALT naznačuje potenciální poškození jaterních buněk v důsledku možné virové nebo toxické hepatitidy nebo rozvoje autoimunitního onemocnění. Nad normu může také být skutečnost, že pacient pije hepatotoxická léčiva.
  2. Zvýšení hladiny alkalické fosfatázy a GGT uvádí, že v orgánech zodpovědných za její tvorbu stagnuje žluč. Tento jev může být vyvolán „blokádou“ žlučových cest s kameny a hlístami..
  3. Hodnoty Bilirubinu se používají ke stanovení poškození a detekci stagnace. Zvýšení hladiny v těle společně se zvýšením AST a ALT naznačuje poškození jaterních buněk. Zvýšení přímého bilirubinu, spolu se zvýšenou aktivitou GGT a alkalické fosfatázy, ukazují na rozvoj cholestázy.
  4. Hladina celkového proteinu a albuminu ukazuje interakci syntetických funkcí jater a snížení hladiny proteinu naznačuje selhání těchto funkcí.

Pro referenci! Přesněji řečeno, diagnóze budou pomáhat pomocné metody instrumentálního testování - duodenální ozvučení a ultrazvukové stanovení orgánů.

Dekódování pro děti

U kojenců je vhodné odebrat krev z paty, u starších dětí - ze žíly. Každý věk má svou vlastní testovací normu. Ukazatel je ovlivněn růstem dítěte a jeho hormonálním pozadím. Dítě, které vyrůstá, přeroste mnoho vrozených anomálií, počáteční odchylky se vrátí do normálu. U identických testů jsou indikátory pro dospělé odchylkou a pro děti - norma.

Pro dekódování je nutné informovat lékaře o čase a povaze posledního jídla ao jakýchkoli lécích, které dítě a matka užívají během kojení.

Téměř vždy se zkoumají stejné ukazatele jako u dospělých.

  1. ALT. Odchylka tohoto ukazatele od standardů přijatých pro určitou věkovou skupinu signalizuje poškození jater, onemocnění žlučových cest a slinivky břišní.
  2. AST. Zvýšení tohoto enzymu signalizuje poruchu srdce, kosterního svalu, jater a krve.

Současné studium ALT a AST nám umožňuje stanovit hranici mezi patologií srdce a patologií jater..

  1. Zvýšená GGT indikuje onemocnění jater a nízká - snížení aktivity štítné žlázy.
  2. Alkalická fosfatáza - zvýšená hladina alkalické fosfatázy může mluvit o onemocněních jater, žlučovodech, ledvinách a kosterním systému, zatímco její pokles - o dědičném onemocnění, těžké anémii a nedostatku růstového hormonu během puberty.
  3. Billirubin. Zvýšení signalizuje srdeční onemocnění, hemolytickou žloutenku, onemocnění jater a poruchy funkce žluči.

V jakých situacích mohou být testy nepravdivé??

Analýza vyžaduje několik kapek žilní krve (procedura netrvá dlouho). Abyste se vyhnuli falešným ukazatelům, musíte věnovat zvláštní pozornost přípravné přípravě. Pár dní před příjezdem k lékaři je třeba vyloučit mastná jídla, kávu a pokud možno kouření ze stravy.

Krev by měla být odebrána na lačný žaludek od 7:30 do 11 ráno. Před tím byste neměli dělat cvičení a kouřit. Překážkou analýzy je zneužívání alkoholu den předtím. Pokud budou všechny výše uvedené skutečnosti zanedbány, bude výsledek nesprávný, zobrazené změny poskytnou falešný obrázek jater.

Důvody ovlivňující výsledek jaterních testů:

  • léky;
  • další libry a obezita;
  • drcení žíly turniketem;
  • sedavý životní styl;
  • vegetariánství;
  • těhotenství.

Po zákroku musíte určitě jíst produkt obsahující rychlé uhlohydráty: banán, kousek horké čokolády nebo sladkého čaje s cookies.